Göçün İnsan Toplum Ülkeler Üzerinde Sosyal ve Kültürel Etkileri

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10443004

Anahtar Kelimeler:

Müze, kültürel miras, arkeoloji, göç müzeleri, göç

Özet

İnsanoğlu sosyal, siyasi ve ekonomik düzenlerini ilkel devlet düzenleri içerisinde hayata geçirirken gerek inançları doğrultusunda gerekse değerleri doğrultusunda kendilerini ve medeniyetlerini ifade eden sayısız eser yaratmıştır.

Çağlar boyu insanoğlu daha uygun yaşam şartlarına ulaşma isteğinin peşinden giderek, savaş ve doğal afetler gibi nedenlerden dolayı yaşadıkları köyleri, şehirleri ve ülkelerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Son yıllarda, Suriye, Irak, Afganistan, Libya, Ukrayna da yaşanan savaş sunucu 6 milyondan fazla insan ülkelerini terk etmek zorunda kalmıştır. Türkiye’de 2023 yılında yaşanan deprem sonucu evleri, işyerleri, okulları, hastaneleri yıkılan 1 milyondan fazla insan yaşadıkları şehirlerden başka şehirlere göç ettiler.

Daha iyi yaşam koşullarına sahip olmak için her yıl Avrupa’ya Afrika’dan göç için yola çıkan bir çok göçmen Akdeniz sularında hayatını kaybetmektedir. Bu amaçla ölümü bile göze almaktadır. Güney Amerika’dan yola çıkıp Amerika ve Kanada’ya ulaşmak isteyen tarım işçilerini birçok sorun beklemektedir.

Göçmenlerin dil, barınma ve eğitimleri büyük sorun oluşturmaktadır. Göçmenler kendilerine özel yaşam alanları oluşturmaktalar. Kendi şehir, ülke vatandaşları ile evlenmekteler. Başka bir ülkede, kendi mikro yaşam alanlarını oluşturarak, mikro ülkelerini kurmaktalar. Yıllar geçse bile, göçmenler geldikleri ülkelerin kültür, sosyal yapı, dil özelliklerinden vaz geçmemektedir.

Göç olgusu geçmişte vardı. Bugün de var. Gelecekte de olacaktır.

Ülkeler arası ticaretin, sosyal dayanışmanın sağlanması, kültürel ve  sanatsal aktivitelerin müzelerde yansıltılması ile mümkün kılınabilinir.

Ülkeler bu konuda belirli çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmada göç müzeleri irdelenerek kültürler arası iletişimin müzede sergilenmesi ele alınmıştır. Birçok göç müzesinde, küresel anlamda bütüncül bir yaklaşım izlenmemiştir. Bu durum bütünlükçü kültürel miras anlayışını doğurmakla birlikte ülkeler arası siyasi ilişkilere yansımaktadır.  Bu çalışma yapılan literatür taramaları çerçevesinde alan yazınında bu konunun eksikliğini gidermeyi ve dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Abadan-Unat, N. (2017) Bitmeyen Göç: Konuk işçilikten ulus-ötesi yurttaşlığa. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Arango, J.(2000) Explaining. Migration : A Critical View, International Social Science Journal,52(165):283-296.

Develi, E. (2017). 21. YÜZYILDA GÖÇ OLGUSU: ULUSLARARASI GÖÇ TEORİLERİNİN EKONOMİ POLİTİĞİ . Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , Göç Özel Sayısı , 1343-1353 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduiibfd/issue/53207/706530

Myrdal, G. (1972). Asian drama; an inquiry into the poverty of nations (Vol. 1). Pantheon.

IOM,(2013). Göç terimleri sözlüğü. No:31, 2. Baskı Ed. Richard Perruchoud ve Jillyyanne Redpath- Cross (Türkçe) http:// publications.iom.int/ systemfiles/pdf/ iml31_turkish_2ndedition.pdf ( Erişim tarihi:03.08.2023).

Mabogunje, A. L. (1990). Urban Planning and the Post-Colonial State in Africa: A Research Overview1. African studies review, 33(2), 121-203.

Massey, D.S. vd. (2014)Uluslararsı göç kuramlarının bir değerlendirmesi, Göç Dergisi, 1. (1):11-46.

Portes, A. (2003). Theoretical Convengernces and Empirical Evidence in the Study of Immigrant Tansnationalisim, Internatinal Migration Review, 37 (3):874-892.

Kurekova, L. 2010) Theories of migration: Critical review in the context of the EU East-West flows, CARIM Euro-Mediterranean Consortium for Applied Research on International Migration, Centreal European University.

Toksöz, G. (2006). Uluslararası Emek Göçü. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-29

Nasıl Atıf Yapılır

Kurtural, S. (2023). Göçün İnsan Toplum Ülkeler Üzerinde Sosyal ve Kültürel Etkileri. EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 10(35), 11–15. https://doi.org/10.5281/zenodo.10443004

Sayı

Bölüm

Makaleler