DROPSHIPPING FAALİYETLERİNE YÖNELİK TÜKETİCİ TUTUMLARI: BAYBURT ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR UYGULAMA - GÖKTAŞ, Bora (EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 2019)
İnternetin hayatımızda var olması ile artık insanlar arasındaki iletişimde engel olabilecek duvarlar ortadan kalkmış ve bu durumun sadece kişilerarası iletişim noktasında değil, alışveriş, ticaret, pazarlama gibi konularda da yansımaları ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden dünya ticareti daha da gelişmekte ve e-ticaretin hacmi her geçen yıl daha da büyümektedir. Bu nokta da artık “stoksuz eticaret (Dropshipping)” yapan işletmeler her geçen gün artmakta ve hem yurt içinde hem de uluslararası alanda bu söz konusu işletmeler vasıtasıyla alıcı ve satıcılar bir ürünün alım-satım işlemi için buluşabilmektedir. Dropshipping yapan işletmeler sattıkları ürünü hiç görmemeden alıcı ile satıcıyı buluşturmaktadır. Buna rağmen genelde tüketiciler bir ürünü aldığında asıl tedarikçiyi değil de dropshipping markasını değerlendirmekte, ona karşı bir tutum oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışma ile de “stoksuz e-ticaret (Dropshipping)” kavramı incelenmiş ve Bayburt Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin dropshipping faaliyeti yürüten sitelere karşı tutumları ve bu tutumlar için demografik özellikler ve “internete girme sıklığı” değişkenine ait gruplar arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra stoksuz e-ticaret yapan markalara bir fikir vermesi için araştırma ölçeğinde ortaya çıkan faktörler arasındaki ilişkinin derecesi de ortaya konulmuştur. Çalışmanın bulgularına bakıldığında tüketicilerin dropshipping faaliyetlerine ve bu faaliyetleri gerçekleştiren markalara yönelik tutumlarının olumlu olduğu görülmüş ve katılımcıların tutumlarının görece düşük seviyede olduğu konular için öneriler sunulmuştur