SURİYE SAVAŞININ GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ DIŞ TİCARETE ETKİSİ - ATALAY, Esat; ÇATUK, Cüneyt; AYDIN, Kadir (EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Suriye’deki iç savaşın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde dış ticarete etkisini analiz etmektir.Yöntem: Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumundan alınan, 2006-2018 yılları arasını kapsayan ihracat verileri-ürün bazında ihracat verilerinin analizi yapılmıştır.Bulgular ve Sonuç: Türkiye’nin Suriye olan ihracatı savaş sonrası düşüş Gösterirken Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde (GAB) tersi bir tablo sergilediği gözlemlenmiştir. 2006 yılında 69.914.704 $ olan ihracat rakamı 2011 savaş dönemine kadar 190.331.623 $ ulaştığı tespit edilmiştir. Savaş sonrası dönemde GAB en fazla ihracatı 2015 yılında 539.532.739 $ ile rekor bir düzeyle yaptığı istatistiksel olarak gözlemlenmiş olup, 2018 yılında ise yapılan ihracat 549.994.634 $ olarak tespit edilmiştir. Türkiye’nin ihracatı düşerken GAB ihracatın artmasının en önemli nedenleri, sınıra yakın olmasından dolayı sağladığı lojistik avantajı ve savaş sonrası temel ihtiyaç ürünlerine olan talebin artması ve GAB artan bu talebi karşılayabilecek altyapıya sahip olmasıdır